MyReportOnline

"De bouw en infra krijgen in dit kabinet de aandacht die ze verdienen", aldus Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland. "Er komt een minister speciaal voor Wonen, voor de lange termijn staat nu beleid voor de woningmarkt vast en ook lijken de bezuinigingen op infrastructuur teruggedraaid te worden." Hij zegt dat in reactie op het Regeerakkoord dat vandaag officieel bekend werd. 



Wat de woningmarkt betreft zien we hier het beste nieuws in jaren, als we enerzijds kijken naar de helderheid over de hypotheekrenteaftrek en starters, en anderzijds naar het beleid richting marktconforme huren. Dat is goed in lijn met ons pleidooi. Door die rust en duidelijkheid kan eindelijk het vertrouwen terugkeren, zodat de bouwsector een begin kan maken met herstel van de zwaarste crisis uit de laatste 70 jaar."
"Naast de plussen zijn er ook minpunten; zo stijgen de werkgeverslasten. Maar toch: met dit pakket kunnen we geleidelijk weer uit het dal klimmen."

"PvdA en VVD hebben het economische en maatschappelijke belang van de bouw goed gezien en vertalen dit via een programmaminister in een fors accent op Wonen, maar ook in een woningmarktpakket met een integrale visie op de huur- en koopsector, ingebed in een breed fiscaal kader. We hebben daar steeds op aangedrongen en het past ook in de aanbevelingen van de Commissie Van Dijkhuizen, over inkomstenbelasting en toeslagen. "We zijn blij met de maatregelen voor starters en doorstromers. Zij helpen de hele woningmarkt weer in beweging te krijgen. De hypotheekrenteaftrek blijft bestaan en wordt in heel kleine stapjes enigszins beperkt, terwijl de opbrengst daarvan volledig in een lagere inkomstenbelasting terugkeert."

Durven
Brinkman: "Er is reden genoeg om een geleidelijke opleving te verwachten in het consumentenvertrouwen, nu de zaak stabieler wordt. Mensen gaan het weer durven om een nieuwe of een bestaande woning te kopen; belangrijk is wel dat ze van de banken ook weer de gelegenheid krijgen om dat te doen. Bouwend Nederland blijft zich daarbij sterk maken voor een grotere investerende rol van de pensioenfondsen bij het financieren van hypotheken."
"Meer beweging op de woningmarkt is goed voor het waardebehoud van bestaande woningen, het heeft ook een goed effect op de kansen voor nieuwbouwprojecten plus de bijbehorende nieuwe wegen en ondergrondse infrastructuur."

"De verhuisbeweging wordt ook gestimuleerd via de huurliberalisatie, zoals we die in het Regeerakkoord zien. Ook daar drongen we al geruime tijd op aan. Positief is dat de vele scheefhuurders steeds meer plaats zullen maken in de sociale huursector, voor de grote groep die deze woonruimte echt nodig heeft. Bij meer marktconforme huurprijzen is het voor pensioenfondsen interessant om weer in te stappen op de Nederlandse huurmarkt, tevens krijgen woningcorporaties weer meer ruimte om te investeren. Dat is essentieel, vooral via het moderniseren van verouderde complexen en het bouwen van de broodnodige nieuwe woningen", constateert de bouwvoorzitter.

Van ver komen
Brinkman blikt vooruit: "De verwachte verhuisbewegingen gaan de komende jaren gepaard met meer renovatie, verbouwingen en nieuwbouw. Dat is goed voor de gehele economie. Als sector is de bouw het zwaarst getroffen door de economische crisis. Wanneer we ons op termijn weer kunnen ontwikkelen tot motor van de economie dragen we stevig bij aan de totale economische groei. Die weg slaan we hopelijk nu in, maar we moeten helaas van ver komen. Zo zijn we in 4 jaar ruim 40.000 vakmensen kwijtgeraakt, ofwel een kwart van het totaal. De lucht is nu dus niet in één keer geklaard, er blijven nog zorgen, maar het Regeerakkoord kan ons niet anders dan optimistisch stemmen.


Cultuur
Milieu

HOT TOPIC

Binnenland & Buitenland

Geld