MyReportOnline

Het aantal schoonmakers dat Nederlands leert, neemt toe. De brancheorganisatie voor schoonmaak- en glazenwassersbedrijven (OSB) is tevreden over de tot nu toe behaalde resultaten. In de CAO is afgesproken om aan het einde van dit jaar 800 schoonmakers opgeleid te hebben in de Nederlandse taal. Via de taalaanbieder 'Taal in de Schoonmaak' hebben de werkgevers inmiddels bijna 500 schoonmakers in een taaltraject zitten. OSB vindt het belangrijk dat schoonmakers de Nederlandse taal goed beheersen. Hierdoor kunnen schoonmakers een vakopleiding volgen, beter functioneren in hun werk en het helpt bij integratie. 



Nederlands leren van groot belang
Om een vakopleiding in de branche met succes te kunnen volgen, is Nederlands spreken een voorwaarde. Schoonmakers die Nederlands spreken, begrijpen instructies beter, bespreken problemen op het werk, werken veiliger en begrijpen de klant beter. Kortom: het helpt als je dezelfde taal spreekt. Ook helpt het in de privé situatie van de werknemer. Het spreken van de Nederlandse taal stimuleert de integratie in de Nederlandse samenleving. Het onderlinge begrip neemt toe en het helpt de schoonmaker om zich thuis te voelen in ons land en zich verder te ontwikkelen.

Nederlands leren is onderdeel van OSB-Keurmerk
OSB heeft in de CAO afspraken gemaakt over het opleiden van schoonmakers en het leren van de Nederlandse taal. Daarmee is het een onderdeel van het OSB-Keurmerk. Dit keurmerk is op 1 januari jl. geïntroduceerd. Naast de CAO maken de NEN 4400-1, de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en enkele schoonmaakspecifieke eisen onderdeel uit van het keurmerk. Bij OSB-Keurmerk bedrijven zijn opdrachtgevers ervan verzekerd dat deze bedrijven brede vakkennis hebben, de administratie op orde hebben, belasting en premies betalen, eerlijk zaken doen en over de juiste verzekeringen beschikken.


Cultuur
Milieu

HOT TOPIC

Binnenland & Buitenland

Geld