Uitkeringsontvangers zijn zelf verantwoordelijk voor het tijdig verstrekken van de juiste informatie aan hun uitkeringsinstantie. Door het koppelen van verschillende bestanden met o.a. gegevens van UWV, de Belastingdienst, uitzendbureaus, de Rijksdienst en SVB komt fraude vanzelf aan het licht. De uitkering wordt automatisch vergeleken met de inkomstengegevens van de Belastingdienst (maandelijks) en uitzendbureaus (wekelijks). Afwijkingen zijn reden voor een onderzoek.
Cijfers
In 2010 heeft vier procent van de mensen met een WW-uitkering de regels overtreden. In 98 procent van de gevallen ging het daarbij om het niet (tijdig) melden van inkomsten, vooral verkregen uit werk bij uitzendbureaus. Om te voorkomen dat mensen die een WW-uitkering ontvangen onnodig tegen een boete aanlopen, worden zij met deze campagne gewezen op de regels.
De boetes voor fraude gaan vanaf 1 januari fors omhoog.
Niet alle uitkeringsontvangers zijn zich bewust van de regels omtrent het melden van inkomsten en gewerkte uren. Het is belangrijk dat zij ervan op de hoogte zijn dat zij hun inkomsten direct moeten melden bij hun uitkeringsinstantie. Zeker nu de nieuwe Fraudewet per 1 januari volgend jaar in werking treedt. Overtreders van sociale wetten worden dan aanmerkelijk strenger gestraft. Boetes worden vertienvoudigd en
uitkeringsontvangers lopen het risico hun uitkering vijf jaar lang kwijt te raken, voor de bijstand is dat drie maanden. Bij recidive is de boete niet alleen hoger, maar wordt de boete ook volledig verrekend met de uitkering.