Cybersecurity is één van de meeste relevante onderwerpen op de mondiale agenda. Nu en in de toekomst. Op de ONE Conference staan we uitgebreid stil bij de belangrijkste ontwikkelingen. Wat speelt er nu, wat kunnen we de komende jaren verwachten en misschien wel de belangrijkste vraag: hoe kunnen we ons wapenen en weerbaar maken tegen cyberdreigingen, van criminele of statelijke actoren? Tijdens de ONE Conference komen circa 1500 cybersecurityprofessionals uit de hele wereld bij elkaar om hun kennis te verrijken, ervaringen uit te wisselen en nieuwe samenwerkingsrelaties aan te gaan. Een van de thema’s die dit jaar uitgebreid wordt besproken op de ONE is nieuwe cybersecuritywetgeving.
Lees meer: NIS2 betekent werk aan de winkel voor EU-lidstaten
Vliegtuigmaatschappij Transavia kreeg vorig jaareen forse boete omdat het de beveiliging van vertrouwelijke klantgegevens niet op orde had. Onder meer door te eenvoudige wachtwoorden kon in 2019 een hacker zichzelf toegang verschaffen tot de systemen van Transavia, waardoor hij toegang had tot de gegevens van miljoenen klanten.
Na twee jaar, zit ik eindelijk weer eens in de rechtszaal. Geen Online zitting vanwege de corona. Maar met een rechter die moeite heeft met het uitspreken van de namen van verweerder en eiser. “Laten we het makkelijk maken, “ stelt de rechter voor, “werkgever en werknemer’. Ruim 8 jaar in Nederland. Gevlucht uit een Arabisch land. Genationaliseerd en dan nog geen woord Nederlands. Zelfs niet via de ingehuurde tolk. Maar weet wel de weg te vinden voor ‘gratis’ juridische hulp. De ex-werknemer verwijt zijn voormalige werkgever, na een jaar werken, dat hij te weinig loon heeft uitbetaald. Met een gepassioneerde advocaat die vol voor de zaak gaat, vordert hij ruim € 28.000,--
Thermostaten, deurbellen, beveiligingscamera’s en andere ‘slimme’ apparatuur die niet voldoen aan minimale veiligheidseisen op het gebied van cyberveiligheid zijn naar verwachting vanaf 2024 verboden op de Europese markt. Dat is het gevolg van nieuwe EU-wetgeving die onlangs werd aangenomen. Die moet ervoor zorgen dat consumenten beter worden beschermd tegen cybercriminaliteit via consumentenelektronica die verbonden is met het internet.
Lees meer: EU wil cybercriminaliteit via 'slimme' apparatuur indammen'
Veel VvE’s houden traditiegetrouw in de eerste maanden van het jaar de verplichte VvE vergadering, maar door het coronavirus zijn veel VvE vergaderingen de komende maanden geannuleerd. In de VvE-vergadering wordt het jaarverslag gepresenteerd en wordt het exploitatieoverzicht en de balans besproken. Ook wordt de begroting van het komende jaar vastgesteld evenals de servicekosten.
Lees meer: Coronavirus leidt tot annuleringen VvE vergadering