De kans dat een zaak wordt opgelost neemt aanzienlijk toe als in Opsporing Verzocht aandacht voor dat onderzoek is. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit concluderen dat die slagingskans van 25% stijgt naar 40%. Dat blijkt uit onderzoek dat is verricht in opdracht van het programma Politie en Wetenschap.
Voetbal
De in Opsporing Verzocht uitgezonden zaken zijn vergeleken met soortgelijke delicten waarvan geen opsporingsbericht in Opsporing Verzocht is getoond. Daarnaast zijn ze vergeleken met zaken in uitzendingen die minder kijkers trokken vanwege voetbalwedstrijden op het andere net. Een Champions League avond bleek de kans op het oplossen van een zaak behoorlijk te verminderen. Op basis van beide onderzoeksmethoden blijkt de bijdrage van Opsporing Verzocht aan het oplossen van delicten aanzienlijk te zijn.
Opsporing
Wekelijks kijkt meer dan een miljoen mensen naar Opsporing Verzocht op televisie. Hoewel dit programma al bijna dertig jaar bestaat, past het in een trend waarin de politie steeds vaker gebruik maakt van de media om de hulp van burgers in te roepen bij de opsporing van verdachten. Opsporingsberichten worden getoond op regionale televisiezenders, politiewebsites, YouTube, in kranten en ook in de openbare ruimte op beeldschermen en billboards. Dat roept de vraag op hoe effectief opsporingsberichtgeving is. Die vraag is mede relevant omdat het verspreiden van informatie over verdachten mogelijk verstrekkende gevolgen voor hen kan hebben.
Opgelost
EUR-onderzoekers Dinand Webbink, Judith van Erp en Froukje van Gastel hebben de bijdrage onderzocht van het televisieprogramma Opsporing Verzocht aan de oplossing van delicten. Van de in Opsporing Verzocht getoonde opsporingsberichten in 2009 en 2010 is 38% opgelost en 62% niet opgelost. 'Opgelost' is in dit onderzoek gedefinieerd als een serieuze aanhouding. Ter indicatie: het ophelderingspercentage van alle bij de politie geregistreerde zaken in 2010 is 24%.
Succes
5% van alle in Opsporing Verzocht getoonde zaken is opgelost door een tip uit het publiek naar aanleiding van de uitzending. In 12% van de zaken staat de oplossing van de zaak geheel los van de uitzending. 20% van de in Opsporing Verzocht getoonde zaken is opgelost door een combinatie van uitzending en recherchewerk.
Het succes van Opsporing Verzocht betekent niet dat álle vormen van opsporingsberichtgeving succesvol zijn.
De berichtgeving in Opsporing Verzocht voldoet aan enkele belangrijke randvoorwaarden die cruciaal blijken voor de effectiviteit: het heeft een enorm aantal kijkers en er is voldoende recherchecapaciteit beschikbaar voor de opvolging van tips. Ook heeft de politie in een substantieel deel van de getoonde opsporingsberichten al een verdachte op het oog en wordt opsporingsberichtgeving hier tactisch ingezet. Bij Opsporing Verzocht worden zaken bovendien zorgvuldig geselecteerd, waarbij rekening wordt gehouden met mogelijke impact op het slachtoffer en andere betrokkenen en ook met de proportionaliteit ten aanzien van de dader.
Concurrentie
De belangrijkste aanbeveling luidt om Opsporing Verzocht uit te zenden op avonden die niet concurreren met voetbalwedstrijden. Opvolging van de aanbevelingen kan leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal opgeloste zaken tegen relatief geringe kosten.