'Handmatig invoeren van inkomensgegevens werkt fraude in de hand', stelt Professor Meussen. 'Dat lijkt mij iets dat anno 2012 toch moeilijk te verteren is in een tijd van de elektronische snelweg. Achtergrond zal wel zijn dat de beide informatiesystemen historisch gezien onafhankelijk van elkaar zijn opgezet, maar het komt toch uitermate vreemd over dat de Dienst Toeslagen die nota bene onderdeel is van de Belastingdienst, de gegevens van de Belastingdienst niet zelf pro-actief gebruikt.
Fraude
Dit steekt temeer nu er periodiek verhalen in de krant komen over fraudegevallen op het terrein van de toeslagen. En een van meet af aan juist invoeren van bijvoorbeeld inkomensgegevens voorkomt ook dat toeslaggerechtigden later hun toeslag weer geheel of gedeeltelijk moeten terugbetalen, met alle invorderingsproblemen die daarbij horen. Een eventueel beroep op het overtreden van privacyregels acht ik onterecht. De desbetreffende inkomensgegevens zijn immers reeds bij de Belastingdienst bekend.
Invordering
Ergo: Staatssecretaris maak werk van het koppelen in de actualiteit van alle reeds bij de Belastingdienst aanwezige inkomensgegevens in het kader van een aanvraag van een toeslag. Dit zal een belangrijke bijdrage leveren aan de fraudebestrijding en voorkomt tevens invorderingsproblemen bij het terugbetalen van een ten onrechte ontvangen toeslag.'
In NTFR (Nederlands Tijdschrift Fiscaal Recht) staat bovenstaande beschreven in een artikel van prof.mr. G.T.K. Meussen, met de titel 'De vooringevulde aangifte en de Dienst Toeslagen'.