Notarissen vervullen een belangrijke rol in het rechtsverkeer. Ze zijn onafhankelijk en hebben van de wetgever een adviserende én registrerende functie toebedeeld gekregen. Laat men zijn afspraken of wensen in een notarieel document ('de notariële akte') vastleggen, dan kent de wet daar speciale bewijskracht aan toe. Om die reden is het soms verplicht een notaris in te schakelen, denk bijvoorbeeld aan huwelijksvoorwaarden, testamenten, de levering van aandelen in een BV of van een onroerende zaak. Notarissen zijn ook verplicht hun cliënten goed te adviseren; zij moeten er voor zorgen dat in de notariële akte precies staat vermeld wat de cliënten geregeld wilden hebben.
Transparantie
Steeds meer mensen hebben de behoefte om zich eerst goed in een onderwerp te verdiepen voordat zij de notaris bezoeken. Om aan deze behoefte te voldoen zocht de EPN (de vereniging van in erfrecht, familierecht en belastingrecht gespecialiseerde notarissen) eerder dit jaar contact met de Consumentenbond.
"Onze vereniging stelt zich onder andere ten doel de burger in de gelegenheid te stellen zich zo goed mogelijk op een bezoek aan de notaris voor te bereiden", aldus mr. Aniel Autar, voorzitter van de EPN. Autar: "Een lang gekoesterde wens van mijn vereniging is dat samen met de Consumentenbond te doen. De EPN heeft uiteindelijk hetzelfde doel als de Consumentenbond: ook wij willen dat de belangen van de burger zo goed mogelijk gediend worden."
De Consumentenbond streeft ernaar de transparantie te bevorderen; niet alleen als het om de prijs gaat, maar ook als het om inhoudelijke verschillen gaat. In het notariaat is er de afgelopen jaren veel veranderd. Notarissen hanteren verschillende tarieven en specialiseren zich op uiteenlopende onderwerpen.
Onafhankelijke informatie
Consumenten hebben behoefte aan onafhankelijke en volledige informatie. Zeker als het gaat om belangrijke beslissingen in hun leven. "Het is onmogelijk om in 50 á 60 pagina's volledig te zijn, maar de boekjes uit deze serie zullen een goed hulpmiddel zijn voor de kritische consument", aldus Autar. De eerste uitgave in de reeks gaat over het levenstestament en zal begin 2013 te verkrijgen zijn. Het levenstestament is een notariële akte waarin financiële en persoonlijke wensen vastgelegd kunnen worden voor situaties waarin men door geestelijke of lichamelijke gebreken zijn eigen belangen niet meer kan behartigen.
Voorlichitng
De in estate planning gespecialiseerde notarissen gaat in samenwerking met de Consumentenbond de burger voorlichten over tal van zaken die notarieel geregeld kunnen worden. Onder de titel "Goed voorbereid naar de notaris" zullen de beide organisaties een reeks informatieboekjes uitgeven over onder andere het levenstestament, de rol van de executeur en verschillende samenlevingsvormen. Dat staat in een samenwerkingsovereenkomst die vandaag door beide organisaties is ondertekend