MyReportOnline

b_200_0_16777215_0_0_images_2012_grondontwikkelingnederlandbv.jpg Geld sparen op de bank wordt veelal gezien als een betrouwbare en veilige manier om vermogen te laten stijgen. In absolute zin klopt dit, maar in het huidige financiële klimaat wordt uw geld op de bank relatief gezien minder waard. De huidige spaarrente op de bank ligt bij veel banken rond de 2 procent. De grote banken hanteren in veel gevallen zelfs nog een lagere rente. Bovendien verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl dat deze nog verder zullen dalen. Bij de berekening van uw rendement is het ook belangrijk om naar het inflatiecijfer te kijken. Dit percentage geeft de waardedaling van geld weer.



Cijfers van het CBS tonen aan dat de inflatie in Nederland in februari van dit jaar 3 procent bedroeg. Na Estland is dit percentage, wat de geldontwaarding aangeeft, het hoogste in Europa terwijl ons land in 2011 nog behoorde tot de landen met de laagste inflatie. Het inflatiecijfer van februari betekent dat voor een zelfde bedrag nu 3 procent minder kan worden gekocht. Wanneer u uw vermogen op de bank heeft staan betekent dit dat uw geld ieder jaar 1 procent minder waard wordt, uitgaande van 2 procent rente. RTL Z meent zelfs dat sparen momenteel tot 1,75 procent per jaar kost.



Hoe kunt u uw vermogen dan wel laten groeien? Door te investeren in warme agrarische grond. In tegenstelling tot de spaarrente is de Nederlandse grondprijs stabiel en waardevast. Bovendien is grond schaars en blijft de vraag ernaar groeien. De linker grafiek laat met behulp van indexcijfers zien hoe de spaarrente zich verhoudt tot de inflatie. Waar de spaarrente bij de start van de financiële crisis is ingestort, is de grondprijs, zij het iets minder hard, blijven stijgen (zie rechter grafiek). De grote kracht van een investering in warme agrarische grond zit hem echter niet in de stabiliteit van de grondprijswaarde maar in de ontwikkelingen die betrekking hebben op de grond. Indien de grond van bestemming wijzigt is het te verwachten dat de waarde van de grond aanzienlijk zal gaan stijgen.

b_225_0_16777215_0_0_images_2012_verhoudingspaarrenteeninflatieenontwikkelingvandegrondprijs.jpg

Shandar Kooij, directeur van Grondontwikkeling Nederland B.V. benadrukt dat investeren in grond niet met een spaarproduct is te vergelijken. Hij geeft aan dat het product anders is opgebouwd en dat ook de risico's aanzienlijk verschillen. Om te zien hoe de risico's van investeren in grond zich verhouden tot sparen (en beleggen) heeft Grondontwikkeling Nederland een risicometer op haar website geplaatst. Investeren in grond kan een aantrekkelijk onderdeel zijn van een evenwichtig vermogensplan. De wenselijke grootte van de investering is per situatie verschillend en afhankelijk van verschillende factoren, zoals financiële ruimte, gewenste looptijd en risicospreiding. Een financieel adviseur of vermogensbeheerder kan u hier meer informatie over geven.

Investeren in grond waarop naar verwachting een bestemmingswijziging gaat plaatsvinden lijkt zeker nu een goede manier voor het opbouwen van uw vermogen. Aangezien de grond in uw eigendom komt zult u geen eventuele nadelen ondervinden van risicovolle bedrijfsacties of een eventueel faillissement van derden. Met het gegeven dat de grondprijs zeer waardevast is, is investeren in grond het overwegen meer dan waard.


Binnenland & Buitenland